Andrei Năstase, candidat la funcția de președinte, propune soluții pentru stoparea exodului tinerilor și revitalizarea economică prin atragerea investițiilor

Andrei Năstase, candidat la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, a abordat problemele economice și sociale cu care se confruntă țara, subliniind în special exodul masiv al tinerilor și creșterea alarmantă a datoriei publice în ultimii ani. Potrivit acestuia, aproximativ 220.000 de persoane tinere au părăsit Moldova în ultimii trei ani, în căutarea unui trai mai bun, în timp ce datoria publică a aproape s-a dublat de la începutul mandatului președintelui Maia Sandu.

„De la 67,8 miliarde de lei în 2020, adică 25.000 de lei pentru fiecare cetățean sau 62.000 de lei pentru fiecare angajat oficial din țară, datoria publică a ajuns la 125 miliarde de lei. Astăzi, fiecărui cetățean rămas în Moldova îi revine o datorie de 51.600 lei, iar fiecărui angajat – aproximativ 140.000 lei, de 2,7 ori mai mult decât la începutul mandatului Maiei Sandu”, a declarat Năstase.

Acesta a atras atenția și asupra declinului investițiilor străine, creșterii sărăciei și a măsurilor adoptate de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), acuzând guvernul de incompetență. Năstase a criticat în special decizia Parlamentului din 27 iulie 2024, când, în regim de urgență, s-au adoptat modificări legislative care au eliminat preferințele fiscale și vamale pentru rezidenții noilor zone economice libere (ZEL).

„Zonele economice libere au fost unul dintre puținele instrumente de atragere a investițiilor străine, contribuind cu peste 500 de milioane de euro la economia națională și generând peste 20.000 de locuri de muncă. Eliminarea acestor facilități va duce la pierderea investițiilor, la reducerea veniturilor la bugetul de stat și la o nouă criză pe piața muncii”, a explicat candidatul.

Propunerile lui Năstase pentru redresarea situației economice:

1. Restabilirea preferințelor fiscale și vamale pentru toți rezidenții ZEL, inclusiv pentru noii veniți;
2. Uniformizarea termenelor de funcționare a zonelor economice libere până în 2050 sau până la 10 ani după aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană;
3. Anularea taxei pe venit pentru companiile rezidente în ZEL;
4. Investiții în infrastructura critică pentru noii rezidenți care creează cel puțin 100 de locuri de muncă.

Năstase a subliniat că măsurile propuse de el au scopul de a stopa exodul tinerilor, de a atrage investiții și de a asigura stabilitatea economică a Republicii Moldova. În opinia sa, actuala guvernare nu reușește să ia decizii care să protejeze interesele cetățenilor, iar politica fiscală și economică promovată de PAS duce țara într-o criză profundă.

„Incompetența PAS ne aduce în sapă de lemn. Când ești în fruntea țării, trebuie să te gândești la fiecare măsură pe care o iei și la impactul acesteia asupra cetățenilor”, a concluzionat Năstase.

Total
0
Shares
Total
0
Share