De la începutul acestui an, cinci persoane și-au pierdut viața în bazinele acvatice din Republica Moldova. Pentru a preveni astfel de tragedii, salvatorii au organizat astăzi activități de informare și prevenire la lacul din parcul ”La Izvor” din capitală, informează telegraph.md, cu referire la un comunicat al IGSU.
În cadrul evenimentului, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), alături de salvamari, au demonstrat tehnici corecte de reacționare în caz de prăbușire sub gheață, simulând un incident în care doi pescari căzuseră prin gheață. Salvatorii au intervenit prompt pentru a-i recupera și a le salva viețile, iar în timpul exercițiului au fost prezentate și proceduri specifice de acordare a primului ajutor.
Ofițerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, a explicat că gheața fragilă de pe lacuri și râuri reprezintă un pericol în special în perioada în care temperaturile oscilează între minus și plus. „Pentru ca gheața să fie considerată sigură, aceasta trebuie să aibă o grosime minimă de 10 cm. Pescarii trebuie să evite să facă mai multe găuri pe același loc și să păstreze o distanță de cel puțin 3 metri între ei”, a precizat Pușcașu.
De asemenea, salvatorii au subliniat importanța echipamentelor de siguranță, recomandând ca pescarii să fie dotați cu frânghii și alte mijloace de salvare. În caz de prăbușire sub gheață, aceștia trebuie să își păstreze calmul și să urmeze pași specifici pentru a ieși din apă în siguranță.
Activitățile de prevenire a incidentelor pe apă continuă în toate raioanele țării, având ca scop reducerea cazurilor de înec pe timpul iernii. Autoritățile îndeamnă cetățenii să apeleze serviciul de urgență 112 în cazul în care observă persoane căzute sub gheață.