CSE și-a prezentat raportul privind prevenirea crizei energetice în perioada 16 decembrie 2024 – 13 februarie 2025

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a prezentat, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe, raportul său privind activitatea desfășurată între 16 decembrie 2024 și 13 februarie 2025, în contextul stării de urgență impusă de sistarea livrărilor de gaze naturale din partea Gazprom către regiunea transnistreană, informează telegraph.md, cu referire la un comunicat al Parlamentului.

În această perioadă, CSE a activat timp de 60 de zile pentru a preveni o criză energetică majoră, ce ar fi afectat atât malul drept, cât și malul stâng al Nistrului. Printre măsurile adoptate s-au numărat economisirea energiei în orele de vârf, reducerea consumului cu aproximativ 10%, și intervenția rapidă a Agenției pentru Reglementare în Energetică, care a asigurat importul de energie electrică pentru a evita riscurile financiare legate de volatilitatea prețurilor. De asemenea, producția de energie electrică a fost suplimentată cu 10% de CET-urile din Chișinău și Bălți, iar cota regenerabilă de consum a fost crescută.

CSE a reușit, de asemenea, construirea a 64 de kilometri de rețele de gaze naturale, inclusiv traversări subacvatice ale râului Nistru, și a asigurat alimentarea cu energie electrică a 3.688 de consumatori din localitățile Varnița și Copanca. Localitățile Varnița și Cocieri au beneficiat, de asemenea, de generatoare și suport financiar pentru necesitățile imediate.

În urma unei decizii a CSE, au fost solicitate ajutoare din Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, care au fost distribuite în 17 instituții educaționale, 30 de obiective sociale și 7 unități din domeniul sănătății. De asemenea, 350 de tablete au fost livrate în 9 instituții de învățământ din zona de securitate pentru a susține procesul educațional.

În paralel, CSE a implementat un mecanism de compensare a creșterii tarifelor la energia electrică pentru sectoare cheie din domeniul alimentar și prelucrător, precum și pentru aproximativ 6.000 de companii, cu un suport financiar de până la 300 de milioane de lei.

În cadrul măsurilor de urgență, Guvernul a reușit să acceseze ajutoare din partea Uniunii Europene, în valoare de 30 de milioane de euro, pentru ambele maluri ale Nistrului. Totodată, autoritățile au accelerat finalizarea liniei de interconexiune Isaccea-Vulcănești-Chișinău, cu termenul de finalizare stabilit pentru sfârșitul anului.

Raportul detaliat al CSE a fost prezentat Parlamentului, conform unui proiect de lege care stipulează obligația Comisiei de a informa legislativul despre activitățile și măsurile adoptate la încheierea perioadei de urgență.

Total
0
Shares
Total
0
Share