Parlamentul a aprobat indexarea pensiilor cu 10%: ”Pensia minimă azi este mai mică ca în 2021”

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat proiectul de lege privind indexarea pensiilor, care va intra în vigoare din 1 aprilie 2025. Conform noului proiect, pensiile vor fi indexate cu 10%, aplicându-se pentru partea pensiei care nu depășește cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2025, în valoare de 16 100 de lei, informează telegraph.md

Scopul acestei indexări este de a proteja puterea de cumpărare a pensiilor mici și de a reduce diferențele dintre pensiile mari și cele mai mici. Pensia minimă va fi ajustată la 3 055 de lei.

Pentru implementarea acestei măsuri, Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) va modifica sistemul informațional ”Protecția Socială”, urmând să efectueze indexarea pensiilor și prestațiilor sociale din oficiu.

Proiectul a fost elaborat de un grup de deputați din fracțiunea parlamentară ”Partidul Acțiune și Solidaritate” (PAS), în scopul majorării pensiilor și al ajustării acestora la creșterea economică.

Cu toate acestea, proiectul a generat unele controverse. Deputatul PAS, Radu Marian, a promovat indexarea ca fiind o ”majorare” a pensiilor, deși termenii ”indexare” și ”majorare” sunt diferiți. Indexarea reprezintă o ajustare la inflație, iar majorarea implică o creștere reală a pensiei.

Astfel, liderul CUB, Igor Munteanu a atras atenția că în ultimii patru ani, inflația a crescut cu 170%, respectiv, pensia actuală este mai mică decât cea din 2021.

”În acești 4 ani inflația s-a ridicat cu 170%, asta înseamnă că în termeni reali pensia minimă azi este mai mică ca în 2021. Astfel, prețurile la produsele de primă necesitate au crescut mai mult decât s-a întâmplat sub toate guvernele de până la PAS. De ce nu te lauzi cu inflația de 170%, dl Recean?”, a spus Munteanu.

Igor Munteanu: Inflația a crescut în 4 ani cu 170%, asta înseamnă că pensia minimă azi este mai mică ca în 2021

De asemenea, ministrul Muncii, Alexei Buzu, a subliniat că inițial s-a propus o indexare de 6,1%, iar pentru aplicarea unei indexări de 10% nu există suficiente resurse financiare.

Total
0
Shares
Total
0
Share