O delegație de specialiști sanitar-veterinari din Republica Moldova, condusă de Radu Musteața, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), a efectuat o vizită de lucru în România, la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj (DSVSA Cluj).
Vizita s-a desfășurat în cadrul proiectului ”Îmbunătățirea conformității standardelor prin creșterea capacităților naționale de monitorizare a reziduurilor”, implementat de Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), în colaborare cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
În cadrul întâlnirii, experții din ambele state au realizat un schimb de bune practici privind controlul oficial al calității laptelui crud, utilizarea antibioticelor în fermele de bovine, monitorizarea substanțelor farmaceutice în producția de lapte, dar și inspecția unităților de prelucrare a laptelui.
”Specialiștii au avut oportunitatea de a face un schimb de cunoștințe și bune practici privind controlul oficial al calității laptelui crud, controlul utilizării antibioticelor în fermele de bovine, monitorizarea substanțelor farmaceutice în producția de lapte, precum și efectuarea controlului oficial al unităților de prelucrare a laptelui”, a precizat ANSA.
Echipa DSVSA Cluj, condusă de vicepreședintele Ioan Oleleu, a organizat pentru delegația moldovenească prezentări și discuții pe teme esențiale din domeniul siguranței alimentare, printre care:
- Legislația privind controlul oficial al laptelui la nivel de fermă și procesare;
- Situația epidemiologică din județul Cluj privind bruceloza și tuberculoza la animalele producătoare de lapte;
- Monitorizarea calității laptelui și utilizarea antibioticelor;
- Implementarea programelor naționale de control.
Ulterior, delegația din Republica Moldova a vizitat o fermă de vaci de lapte, un centru de prelucrare integrat în exploatație, precum și o unitate de procesare a laptelui. Specialiștii au ajuns și la laboratorul DSVSA Cluj, precum și la Fundația pentru controlul calității laptelui, unde le-a fost prezentată experiența României în controlul oficial și autocontrolul calității și siguranței laptelui materie-primă.
ANSA a subliniat importanța acestei vizite pentru întărirea relațiilor bilaterale în domeniul siguranței alimentare.
”Schimbul de informații este unul extrem de valoros pentru consolidarea colaborării între România și Republica Moldova în domeniul siguranței alimentare”, a concluzionat instituția.