VIDEO // Natalia Morari, despre campania Maiei Sandu: „Este dominată de panică și disperare”

Natalia Morari, candidat la funcția de șef al statului, a făcut declarații tranșante cu privire la actuala campanie electorală a președintelui Maia Sandu, caracterizând-o ca fiind „cu iz de disperare” și nu o luptă politică obișnuită.

Natalia Morari, numărul 11 pe buletinul de vot, a subliniat că, în ciuda celor patru ani de președinție și a aproape tot atâtor ani de „control suprem” asupra țării, Maia Sandu continuă să se bazeze pe promisiuni legate de viitor, fără a prezenta realizări concrete din mandatul său. „Ea continuă să vorbească la timpul viitor – că va veni lumina, că va fi bine, că-n 2030 planeta Marte se va cupla cu planeta Pământ, că pensiile vor fi cam tot atât cât costă o masă de restaurant pentru miniștri”, a comentat ironic Morari, sugerând că promisiunile președintelui sunt departe de realitate.

Candidatul a comparat campania sa și a altor oponenți cu cea a Maiei Sandu, afirmând că ceilalți candidați au o abordare clasică – de la întâlniri cu cetățenii la interviuri și spoturi electorale. În schimb, campania actualei președinte este, în viziunea lui Morari, una panicată și regizată. „PR-ul e de-a dreptul pentru începătorii de politică – hai cu un copilaș în brațe, hai să regizăm că alt grup de copii fug spre ea, un bătrânel se apropie pe stradă să o salute, și-a amintit deja că știe și limba rusă, și-a mai amintit de diasporă și s-a pornit spre moldovenii din Italia”, a spus Morari, criticând dur modul în care sunt organizate acțiunile de imagine ale președintei.

Natalia Morari a adus în discuție și felul în care sunt organizate întâlnirile electorale din diasporă, oferind detalii despre ce se întâmplă în Italia, unde Maia Sandu a avut mai multe întrevederi cu moldovenii stabiliți acolo. „Toți moldovenii din Italia care au vrut să participe la întrevederile cu Maia Sandu au fost obligați să prezinte pașaportul, permisul de ședere, permisul de lucru, sunt verificați pe Facebook ca nu cumva să scrie sau să distribuie mesaje contra PAS și Maiei Sandu, deci un control total”, a afirmat Morari, sugerând că aceste măsuri sunt menite să limiteze libertatea de exprimare a moldovenilor din diaspora.

De asemenea, candidatul a adus în discuție și situația moldovenilor din Federația Rusă, acuzând reducerea numărului de secții de votare în această țară. „Moldovenii din Rusia sunt parte a diasporei sau nu? Vă întrebăm căci după ce ați redus numărul secțiilor de votare pentru ai noștri din Federația Rusă de la 17 la 5, acum vreți să le reduceți până la două”, a întrebat retoric Morari, punând sub semnul întrebării grija președintelui Maia Sandu pentru această parte a diasporei.

Un alt punct criticat a fost felul în care Maia Sandu s-a raportat la limba rusă în perioada președinției sale. „La Chișinău, pe de altă parte, deja iarăși ați dat-o cu limba rusă. Patru ani ați uitat de ea și acum, peste noapte, brusc și nesilită de către Vladimir Putin, din nou cu rusa”, a declarat Morari, sugerând că această schimbare de ton este una artificială și făcută în mod strategic pentru campania electorală.

Morari a continuat să atragă atenția asupra stilului campaniei Maiei Sandu, făcând aluzie la promisiunile din campania anterioară și la faptul că multe dintre acestea nu au fost realizate. „Dna Sandu, nu-l mai ascultați pe Spînu, Dvs prin așa declarații vă sinucideți politic, credeți-mă. Luați-o ca pe un sfat acordat ca de la politician la politician. Râde lumea și înjură când aude ce spuneți despre pretinsele facilități pentru moldovenii noștri”, a avertizat Morari, subliniind că actualele promisiuni făcute diasporei sunt nerealiste și nu reflectă adevărul.

Referindu-se la programul „Prima Casă”, Morari a criticat excluderea cetățenilor moldoveni care muncesc în afara țării din acest program, precum și alte inițiative care limitează posibilitățile acestora de a achiziționa bunuri pe teritoriul Republicii Moldova. „Program din care au fost excluși cetățenii moldoveni ce muncesc în afara țării. Sau inițiativa care nu le mai permite să-și ia o casă sau mașină în numerar”, a adăugat Morari, sugerând că astfel de măsuri au înrăutățit relația dintre guvern și diaspora.

Natalia Morari a subliniat și ipocrizia echipei Maiei Sandu, amintind de cererile adresate Curții Constituționale în trecut pentru suspendarea temporară a lui Igor Dodon în perioada electorală. Acum, spune Morari, „Maia Sandu filmează spoturi chiar în clădirea Președinției, organizează evenimente la Vila Prezidențială, adică o campanie electorală pe banii statului, toți miniștrii stau pe străzi și împart gazete trecătorilor”.

În final, Natalia Morari a adus în atenție o problemă pe care o consideră gravă, aceea că Partidul Acțiune și Solidaritate solicită donații pentru campania Maiei Sandu, deși beneficiază deja de o finanțare consistentă din partea statului. „PAS-ul Maiei Sandu are oficial pe lună de la stat peste un milion de lei. Dar la cât de țipător de bogat arată campania ei, acești bani nu ajung nici pentru întreținerea lunară a unei fabrici de trolli”, a afirmat Morari, sugerând că există o discrepanță între sumele cheltuite și fondurile oficiale.

Aceasta a concluzionat că întreaga campanie a Maiei Sandu este dominată de „frică de eșec lamentabil” și că strategia actuală a echipei sale reflectă o nesiguranță profundă. „Acest lucru vi-l arată și moldovenii din diasporă, de asta și ați plecat într-un tur prin Italia”, a adăugat Morari, subliniind că realitatea politică se schimbă și că oamenii au devenit tot mai critici față de guvernarea actuală.

Total
1
Shares
Total
0
Share